Historia e kompanisë

Objektiva të rëndësishëm të LIQUI MOLY që kur u themelua në vitin 1957: Angazhimi ynë për inovacion, rritje dhe përsosmëri në gjithçka që bëjmë

Që nga themelimi ynë në 1957, LIQUI MOLY ka arritur objektiva me rëndësi: nga hyrja e produkteve dhe koncepteve revolucionare për vetë kompaninë dhe industrinë deri te zhvillimi i suksesshëm i tregjeve ndërkombëtare dhe investimet e vazhdueshme në kërkim dhe zhvillim. Arritje që pasqyrojnë angazhimin tonë të palëkundur për të përmbushur nevojat e klientëve tanë dhe për ndërtimin e një prezence globale.

1957

Si filloi gjithçka

Në vitet e pasluftës, dyqanet e Ushtrisë Amerikane shisnin një kanaçe alumini nën emrin e markës LIQUI MOLY, e cila përmbante lubrifikantin e lëngshëm të ngurtë molibdenit disulfid (MoS2). E shtuar në vajin e motorit, kjo substancë siguroi vetitë e funksionimit emergjent në rast të humbjes së papritur të vajit. Aviatorët e Luftës së Dytë Botërore përdorën gjithashtu këtë veti. Në ish-Forcat Ajrore të SHBA, MoS2 ishte pjesë e repertorit standard në çdo avion të motorizuar. Edhe nëse rezervuari i vajit goditej dhe vaji i motorit humbiste plotësisht, pilotët ishin në gjendje të bënin një ulje emergjente të sigurt falë lubrifikantit të ngurtë që ngjitej në sipërfaqet metalike.

Hans Henle fitoi të drejtat për emrin LIQUI MOLY dhe patentën përkatëse për aditivin e vajit me disulfid molibden (MoS2). Kështu lindi LIQUI MOLY në Ulm të Danubit. LIQUI MOLY GmbH u regjistrua në regjistrin tregtar më 31.03.1957. Kompania u rrit shpejt, prandaj selia në Bastionin e Danubit ishte bërë shumë e vogël pas vetëm një viti. Në Olgastraße, në mes të asaj që atëherë ishte një qytet i vogël shvabian, LIQUI MOLY hap selinë e saj për të shitur produktin e saj origjinal: KFZ 1 - natyrisht i bazuar në MoS2. Aditivi i automobilave është ende një pjesë integrale e gamës së sotme në formën e tij moderne nën emrin aditiv vaji.  

Në vitet e themelimit, disulfidi i molibdenit ishte përbërësi aktiv në një gamë të gjerë produktesh industriale dhe automobilistike. KFZ 1, KFZ 2, KFZ 3 dhe KFZ 4, përkatësisht aditiv vaji, aditiv i vajit të ingranazheve, yndyrë me shumë qëllime dhe pastë montimi. Ata përfaqësonin gamën e parë të produkteve.

1970

Primat tregu, vajrat e para të motorit dhe lindja e ngjyrave të kompanisë

Në fillim të viteve 1970, Gjermania filloi punën me të ashtuquajturat përfaqësues të fabrikave. Për herë të parë nisën lidhjet e kontakteve edhe jashtë vendit. Hungaria, Jugosllavi, Austria dhe Zvicra ishin vendet e para jashtë Gjermanisë që ofruan aditivë LIQUI MOLY. Kontaktet e para u lidhën edhe jashtë vendit, veçanërisht në Kili dhe Argjentinë.

Gama e produkteve, e cila në atë kohë përbëhej kryesisht nga produktet MoS2, u zgjerua në fillim të viteve 1970 për të përfshirë rripat e sigurisë dhe ndenjëset për fëmijë dhe nga viti 1973 dolën aditivët e parë të karburantit. Ky kombinim i produktit ishte biznesi kryesor deri në fund të dekadës dhe e solli LIQUI MOLY në një pozicion të jashtëzakonshëm në tregun gjerman të aditivëve deri më sot.

Niveli tjetër i suksesit u arrit me hyrjen në industrinë kryesore të vajit motorik në fund të viteve 1970. Vajrat e hershëm motorikë u prodhuan në katër viskozitete. Sipas traditës, ato përmbanin MoS2 si mbrojtje ndaj konsumit. Si pjesë e zgjerimit të gamës së produkteve për të përfshirë vajra motorike, pamja e markës gjithashtu ndryshoi. “LM” u bë “LM LIQUI MOLY” dhe ngjyrat e kompanisë së sotme u shfaqën për herë të parë me blu, e bardhë, e kuqe.

Marka shpejt fitoi famë përmes reklamave. Spektakolare dhe ende e paharruar sot: Lundrim rreth liqenit të Konstancës me dy Breshka VW pa vaj motori, të ushqyer vetëm me aditiv vaji MoS2. Dëshmi e shkëlqyeshme e performancës dhe cilësisë së produkteve LIQUI MOLY, që mori reagime të duhura të mediave. Marka dhe produktet u promovuan gjithashtu për herë të parë në sportin motorik. 

1978

Prodhimi i brendshëm

Një vendim themelor për suksesin e kompanisë u mor në vitin 1978: Nga tani e tutje, LIQUI MOLY prodhoi vetë aditivë. Për këtë qëllim, selia e kompanisë dhe prodhimi u zhvendosën nga qendra e qytetit në periferi të Ulm-Lehr. Kompania ende operon në këtë adresë sot. Në vitin 1985, u shtua një ndërtesë e re e magazinës dhe komisionimit, të cilat po ashtu janë ende në funksion sot. 

Gjatë viteve, gama e produkteve të LIQUI MOLY është rritur në mënyrë të qëndrueshme. Produktet e shërbimit, mirëmbajtjes dhe kujdesit për përdorim privat dhe profesional, komerciale në punëtori dhe industri plotësojnë gamën deri më sot.

1982

LIQUI MOLY në Formulën 1

Pasi u shfaq si sponsor në skenën e makinave sportive për shumë vite, LIQUI MOLY hyri në garë në vitin 1982 si partner i ekipit ATS në kulmin e sportit motorik, Formula One. 

1983

Zgjerimi i kanaleve të shpërndarjes

Në Gjermani, LIQUI MOLY kishte vendosur synimin për depërtimin në treg. Në vitin 1983 kompania filloi të furnizonte dyqane konsumatorësh, ndërtimesh dhe dyqane vetëshërbimi shtëpiak dhe për këtë arsye u shpërnda në mbarë vendin në të gjitha kanalet përkatëse të shitjeve. Në vitet në vijim, aksesorët e makinave si rripat e sigurimit, sediljet për fëmijë dhe zinxhirët e dëborës u eliminuan nga gama. Qëllimi ishte të theksohej kompetenca thelbësore e kompanisë: produktet kimike automobilistike.

1985

Ndryshimi në menaxhim

Në vitin 1985 Hans Henle transferoi menaxhimin tek djali i tij Rudolf, i cili u pasua në vitin 1993 nga dyshja Johannes Henle dhe Ernst Prost.

1986

Krijimi i një avantazhi të rëndësishëm konkurrues

Në vitin 1986, LIQUI MOLY më në fund arriti të pozicionohet me përparësi në tregun gjerman në sektorin e vajrave motorikë, por nuk u kufizua në shitjen e vajrave dhe aditivëve. Qëllimi ishte t'u ofronte klientëve një paketë të plotë. Një projekt për grumbullimin dhe asgjësimin e vajrave të përdorur e plotësoi veprimtarinë e vajrave. Si rezultat i kësaj mase, ekipi LIQUI MOLY fitoi besimin e shumë klientëve.

Një avantazh tjetër konkurrues: futja e konceptit të kontejnerit të vajit. Në thelbin e tij është një sistem kazanësh vaji të këmbyeshëm dhe të rimbushshëm, që ishin dhe janë ende në dispozicion të çdo klienti kundrejt një tarife depozitimi paraprake. Të gjitha pajisjet e nevojshme në punishte për një ndryshim të saktë të vajit kanë qenë gjithashtu pjesë e këtij koncepti që në fillim. Pajisjet iu dhanë pa pagesë të gjithë klientëve të punishtes në këmbim të angazhimit për blerjen e vajit.​ LIQUI MOLY kuptoi shpejt se orientimi ndaj klientit është një avantazh i rëndësishëm konkurrues në industrinë e vajrave. Një aspekt i qëndrueshmërisë u shfaq pothuajse automatikisht: U shmangën mbetjet e ambalazhimit në formën e fuçive dhe kanaçeve bosh. LIQUI MOLY ishte tashmë e vetëdijshme për angazhimin e saj ndaj mjedisit në atë kohë dhe vazhdon të veprojë në mënyrë proaktive edhe sot.

1987

Mbërrin bidoni i pagabueshëm i vajit

Në vitin 987, u krijua forma ekskluzive e bidonit në të cilën vajrat motorikë LIQUI MOLY ofrohen edhe sot. Kjo enë është një pjesë thelbësore e imazhit të markës. Me kalimin e viteve, pavarësisht nga pozicioni kryesor në tregun gjerman të aditivëve shumë konkurrues, vajrat e motorit LIQUI MOLY kanë krijuar një pozicion të qëndrueshëm midis liderëve të tregut. Kompania e mesme është pozicionuar kështu si një lojtar serioz i tregut në mesin e një numri të madh kompanish të mëdha.

1990

Blerja e Meguin dhe ndryshimi drastik në politikën e shpërndarjes

Në fillim të viteve 1990, kompania filloi të punojë me prodhuesin e vajit Saarland, Meguin, i cili sot është një filial tërësisht në pronësi të kompanisë.

Në të njëjtin vit, Ernst Prost iu bashkua kompanisë si menaxher i marketingut dhe shitjeve dhe Günter Hiermaier, menaxheri aktual. Në këtë mënyrë filloi zhvillimi i kompanisë, ende e vogël dhe me vetëm disa dhjetëra punonjës, në një organizatë globale. Disa hapa ishin drastikë: Bashkëpunimi me përfaqësues ekskluzivë të fabrikës në Gjermani pengoi zgjerimin e shpërndarjes së LIQUI MOLY. Me pak fjalë, të gjitha kontratat e ekskluzivitetit anulohen. Kjo krijoi mundësinë për të bashkëpunuar me partnerë të rinj të shpërndarjes. Suksesi i kësaj mase u dëshmua në një kohë të shkurtër. Shitjet në kanalin e specializuar tregtar u rritën ndjeshëm. Dhe varësia nga klientët e mëdhenj u zvogëlua.

Logoja ka ndryshuar gjithashtu gjatë dekadave që nga themelimi i kompanisë. 

1996

Udhëheqje e re

Midis 1996 dhe 1998, Ernst Prost bleu të gjitha aksionet e LIQUI MOLY nga familja themeluese në dy transhe dhe u bë partner menaxhues.

2006

Brezi i ri

Në vitin 2006, kompania Meguin GmbH & Co. KG bëhet një degë e plotë në pronësi të LIQUI MOLY. Dy filiale të reja lindin vitin e ardhshëm: LIQUI MOLY Afrika e Jugut dhe Portugalia (tani LIQUI MOLY Iberia) janë filialet e para jashtë vendit. LIQUI MOLY USA u themelua në vitin 2008.

2011

Rritje dhe investime

LIQUI MOLY vazhdoi të rritet. Nuk duhet harruar themeli i një strategjie të re të marketingut, e cila përfshinte fushatën e parë reklamuese mbarëkombëtare në vitin 2008 dhe reklamën e parë televizive në 2010. Ish-menaxheri Ernst Prost u bë sipërmarrësi me më shumë paraqitje në programe televizive bisedimi. Suksesi gjithashtu pati një ndikim në rritjen e punonjësve të kompanisë: Në vitin 2011, u mirëprit anëtari i 500-të i familjes globale LIQUI MOLY. Një moment historik i rëndësishëm në historinë e suksesit të LIQUI MOLY deri më sot!

Rritja në ngjitje çon në investime të mëdha: Më 24 prill 2011, u vendos gurthemeli për terminalin e furnizimit me karburant në portin Saar të Dillingen. Kushton tetë milionë euro, krijon 30 vende pune dhe është një kontribut i rëndësishëm në sigurimin e së ardhmes të dy kompanive LIQUI MOLY dhe Meguin si dhe vendit Saarlouis. Një vit më vonë fillon të funksionojë terminali i furnizimit me karburant. Dhjetë pikat e furnizimit me karburant mund të mbajnë deri në 18,000 metra kub ose 18 milion litra lëndë të para për prodhimin e vajrave. Deri më sot, terminali për furnizimin me karburant është një shtyllë për rritjen e LIQUI MOLY dhe Meguin.

Në të njëjtin vit, drita jeshile iu dha projekteve të mëtejshme me një vëllim investimi prej përafërsisht 20 milionë euro. Masat në vendet e Saarlouis dhe Ulm përfshijnë ndërtimin e laboratorëve të rinj, terminale nëntokësore dhe një rezervuar të centralizuar i projektuar me shpërndarje matrice. Inovacionet dhe zgjerimet përfshijnë gjithashtu sisteme të reja mbushjeje për bombola dhe fuçi, instalimin e robotëve të paketimit dhe një magazinë etiketimi të mbështetur nga sistemi.

2016

Martesa e trëndafiltë

Në vitin 2016, LIQUI MOLY dhe Meguin bashkuan forcat për dhjetë vjet - një rrugëtim i qëndrueshëm i rritjes.

2017

Rekord shitjesh me një familje kompanishë në rritje

Muaj rekord! Në gusht 2017, LIQUI MOLY theu rekordin e 50 milionë Euro shitjesh në një muaj të vetëm për herë të parë në historinë e kompanisë. Objektivi tjetër u arrit në shtator: Familja LIQUI MOLY mirëpret anëtarin e saj të 800-të.

2018

LIQUI MOLY bashkohet me Grupin Würth

Ish-partneri menaxhues Ernst Prost ia shiti Grupit Würth aksionet e tij në LIQUI MOLY. Ai gradualisht i bleu këto aksione nga familja themeluese Henle. Qëllimi: Sigurimi i së ardhmes afatgjatë të LIQUI MOLY dhe Meguin. Ernst Prost vazhdon të jetë menaxheri.

2019

Ndërkombëtarizimi progresiv dhe zgjerimi i shtrirjes së markës

Ndërkombëtarizimi i biznesit nën kontrollin tonë u zgjerua: Themelimi i LIQUI MOLY Italia S.r.l. në Itali si filiali i katërt dhe LM France SAS në Francë si filiali i pestë.

Në të njëjtin vit, LIQUI MOLY filloi reklamimin në Formula 1 si një partner zyrtar i klasit kryesor, nuk ka shtrirje më të madhe në sponsorizimin e sportit motorik. 

2020

Rritja pavarësisht pengesave

Me një program të madh investimi, LIQUI MOLY luftoi kundër pasojave të pandemisë së korona virusit me sukses të madh. Pavarësisht krizës globale, shitjet vjetore u rritën në një rekord të ri. Ana tjetër e monedhës: Fitimet përgjysmohen.

Në të njëjtin vit, filiali i gjashtë, LIQUI MOLY Australia PTY Ltd., u themelua në Australi.

2021

Familja po rritet

Një tjetër rekord! Në mars, punonjësi i 1000-të u mirëprit në radhët e familjes së korporatës. LIQUI MOLY ka dhënë një shembull me këtë zhvillim edhe në kohë të vështira siç është pandemia e korona virusit: Me 0 përqind pune me kohë të shkurtër, LIQUI MOLY mbështetej te specialistët e saj, forcoi ekipin dhe lundroi kundër stuhisë dhe me sukses falë një ekipi të fortë!

2022

Gëzim, lamtumirë dhe sanksionet

Le të vazhdojmë! Themelimi i LIQUI MOLY UK Ltd. në Britaninë e Madhe dhe LIQUI MOLY Austria GmbH në Austri si filiale shtatë dhe tetë.

Pas 32 vitesh, Ernst Prost largohet nga LIQUI MOLY në 65 vjetorin e tij të lindjes dhe del në pension. Si rezultat, Günter Hiermaier, më parë menaxheri i dytë, u bë menaxheri i vetëm.

LIQUI MOLY pësoi pasojat e konfliktit në Ukrainë dhe ndaloi menjëherë biznesin e vet me Rusinë (dhe Bjellorusinë). Një vendim i vështirë. Në fund të fundit, Rusia ishte tregu më i madh i eksportit. Për fat të mirë, biznesi amerikan shkonte aq më mirë, kështu që të paktën një pjesë e madhe e shitjeve të humbura mund të kompensohej.

2023

LIQUI MOLY është gati për të ardhmen

Pas shqyrtimit strategjik, Dr. Uli Weller u bë menaxheri i dytë së bashku me Günter Hiermaier. Ky vendim dha sigurinë e nevojshme për t'i hapur rrugën një të ardhmeje premtuese LIQUI MOLY.