• 23/04/2024

„Shtimi i aditivëve është i këshillueshëm edhe për karburantet e reja.“

#Automobil
#Kamping

Depozitat dhe konsumimi ndodhin edhe me llojet moderne të naftës, paralajmëron LIQUI MOLY

Karburantet e reja alternative po u japin klientëve gjermanë më shumë zgjedhje në pompat e benzinës. B10 dhe XTL ose HVO janë lloje nafte më miqësore me klimën. Në një intervistë, David Kaiser, Shefi i Kërkimit dhe Zhvillimit specializuar për lubrifikantët LIQUI MOLY, shpjegon se çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje përpara se të furnizoheni me variantet e reja të karburantit.

B10, XTL, HVO: tre akronime, por vetëm dy lloje të reja karburanti. Për çfarë bëhet fjalë?

David Kaiser: “Me naftën B10, shpjegimi është i thjeshtë. Krahasuar me naftën e mëparshme B7, përmbajtja e të cilit, bionafta, është shtatë përqind, përqindja për B10 është dhjetë përqind. Pjesa e mbetur 93 ose 90 për qind janë naftë fosile. Ndryshe nga HVO, karburanti ende përbëhet nga substanca natyrale të përpunuara minimalisht. Dhe kjo na çon në shkurtoren tjetër. HVO do të thotë vajra vegjetale të trajtuara me ujë. Ato nxirren nga vaji i përdorur i gatimit ose vaji vegjetal. XTL do të thotë X-To-Liquid. X është çdo bartës i energjisë që është i lëngshëm. Materiali fillestar mund të jetë çdo lëndë e parë. Dhe kjo shndërrohet në naftë parafinike në një proces prodhimi sintetik.”

A është procedura gjithmonë e njëjtë?

David Kaiser: “Jo, janë dy të ndryshme. Në procesin Fischer-Tropsch, lëndët djegëse prodhohen nga një gaz sintetik që shërben si bazë. Ai përbëhet nga hidrogjeni dhe monoksidi i karbonit dhe fillimisht mund të përbëhet nga biomasa, qymyri, gazi natyror ose hidrogjeni i gjelbër dhe CO2 nga ajri. Aditivi i jep karburantit emrin e tij: BTL është Biomass-To-Liquid. Në rastin e CTL, C do të thotë qymyr, ndërsa në rastin e gazit, karburanti quhet GTL nëse përdoret gaz natyror ose E-Fuel nëse përdoret hidrogjeni nga elektroliza. Procesi tjetër përdor vajra bimore të hidrogjenizuara, ose shkurt HVO. Mund të ushqehet në formë të pastër ose të përzihet me lëndë djegëse fosile."

A ka emra specifikë për këto përzierje?

David Kaiser: „Po. Në varësi të përmbajtjes së HVO, karburanti quhet Klimadiesel 25, Klimadiesel 90 ose HVO 100 ose Naftë C.A.R.E."

Kush mund të furnizohet me këto karburante alternative?

David Kaiser: „Çdo automjet i miratuar nga prodhuesi. Nëse simboli XTL ose B10 është i pranishëm brenda derës së karburantit, mbushja me karburant mund të kryhet pa hezitim.“

Cilat janë ndryshimet në krahasim me naftën tradicionale?

David Kaiser: „Në praktikë, variantet e reja me naftë nuk performojnë më pak se naftat e disponueshme më parë. Këtë e vërtetojnë testet. Për shkak të natyrës së tyre sintetike, XTL dhe HVO janë të cilësisë edhe më të lartë nga pikëpamja teknike, pasi janë pa aroma dhe nënprodukte të tjera. Numri i cetanit, deri në 74, është gjithashtu më i lartë se ai i naftës fosile (54). Kjo është pozitive për mënyrën se si vepron djegia në motor. Për më tepër, prodhon 30 përqind më pak grimca dhe okside të azotit. Për më tepër, konsumimi i komponentëve teknikë, duke përfshirë filtrin e grimcave dhe sistemin e riciklimit të gazit të shkarkimit (AGR), zvogëlohet. Krahasuar me bionaftën ose naftën minerale, karburanti alternativ digjet më pastër dhe është më rezistent ndaj vjetërsimit.“

Duket shumë e mirë për shoferët, më pak e mirë për një prodhues të aditivëve që mbrojnë kundër konsumimit dhe sigurojnë djegie të pastër. A nuk janë më të nevojshëm aditivët e karburantit LIQUI MOLY?

David Kaiser: „Sigurisht që po. 30 përqind më pak konsum të komponentëve teknikë do të thotë vetëm më pak konsumim, por jo mungesë konsumimi. Procesi i djegies ende prodhon mbetje dhe depozita, por në një masë më të vogël se nafta B7. Për të siguruar që motori të funksionojë për aq kohë sa të jetë e mundur, ne rekomandojmë aditivë të llojeve të karburanteve të reja kur furnizoheni me to, të cilët pastrojnë dhe mirëmbajnë sistemin; për shembull, pastruesin e sistemit të motorit me naftë. Veçanërisht për shkak se llojet e reja të naftës nuk kanë të njëjtat veti lubrifikuese si karburanti konvencional për motorët me ndezje me kompresim. Aditivët tanë me naftë mund të përdoren pa hezitim në B10 dhe XTL.

David Kaiser

Së fundi, a keni ndonjë këshillë eksperti?

David Kaiser: „Kushdo që dëshiron të kalojë nga nafta fosile në HVO dhe XTL, këshillohet të pastrojë sistemin e karburantit me aditivë. Në këtë mënyrë largohen depozitimet ekzistuese. Nëse më pas hidhni rregullisht aditivë në rezervuar kur furnizoheni me karburante të reja, do të parandaloni mbetjet e djegies.”

Diesel Engine System Cleaner

Removes troublesome deposits from high-precision components, such as injectors and high-pressure pumps, and maintains optimal functionality. Also protects expensive injection system components through lubrication action improvers and corrosion inhibitors. Restores engines to original performance levels and provides low exhaust emissions values.

For use in the workshop for all diesel engines, including common rail and pumped jet high-pressure injection as well as in vehicles with or without a diesel particulate filter. To be added directly into the fuel tank. Sufficient for max. 75 l of fuel.

  • prevents the build-up of deposits
  • removes deposits from entire fuel system
  • suitable for all diesel engines, including common rail and pumped-jet
  • guarantees optimum combustion
  • protects injection system components from wear
  • prevents seizing and the injector needles from gumming up
Sina Ataei
Head of Corporate Communications
Telefon:
+497311420178
Email:
sina.​ataei@​liqui-​moly.de