• 5min

A kanë nevojë makinat e vjetra klasike dhe ato moderne për lubrifikantë të veçantë?

#Auto­mo­bila antike

Vaji i motorit i përdorur në kohën e prodhimit të makinës së vjetër klasike apo moderne në fjalë ka pak të përbashkëta me lubrifikantët e sotëm. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se nuk ka lubrifikantë modernë për automjetet klasike, vetëm se ato janë të ndryshme. Menaxheri i zhvillimit David Kaiser zbulon ndryshimin në një intervistë.

Si përshtatet një gllënjkë nga shishja moderne e vajit në një klasik?

David Kaiser: Kjo mund të çojë në dhimbje të forta në stomak. Vajrat sintetikë modernë në përgjithësi nuk janë të përshtatshëm për automjetet e vjetra, sepse ato nuk janë në përputhje me teknologjinë e motorit të përdorur në atë kohë.

A nuk e lubrifikon më mirë motorin një vaj modern?

David Kaiser: Është e vërtetë që vaji modern i motorit është jashtëzakonisht efikas. Por performanca e këtyre lubrifikantëve nuk plotëson profilin e kërkesave të automjeteve klasike. Në këtë rast nevojitet një aditiv krejtësisht i ndryshëm, sepse vajrat moderne pa hi kanë mbrojtje ndaj konsumit të përshtatshëm për materialet e tjera të motorit. Detergjentët që përmbahen në këto pako shtesë parandalojnë formimin e llumit, i cili është një fatkeqësi për motorët e vjetër pa filtër.

Deri në çfarë mase luan një rol prodhimi i motorit?

David Kaiser: Motorët e makinave klasike dhe makinave të vjetra janë bërë nga materiale të ndryshme dhe kanë toleranca të ndryshme prodhimi dhe intervale të ndryshimit të vajit krahasuar me makinat moderne. Kjo është arsyeja pse LIQUI MOLY ofron vajra motori për makina klasike bazuar në formula të zhvilluara posaçërisht.

Ku dallojnë recetat e reja klasike në krahasim me ato të mëparshme?

David Kaiser: Sistemet e vjetra të transmisionit, veçanërisht ato me kilometrazh të lartë dhe materiale të tjera si metalet e bardha, lidhjet e metaleve me ngjyra dhe elementët mbyllës, kërkojnë vajra të ndryshëm. Një ndryshim i madh midis lubrifikantëve të sotëm për makinat klasike dhe atyre të së shkuarës është spektri i tyre i performancës. Ata plotësojnë kërkesat e veçanta të motorëve klasikë dhe në të njëjtën kohë shfaqin vetitë më moderne të mbrojtjes ndaj konsumit. Kjo është arsyeja pse vajrat e makinave klasike moderne janë qartësisht më cilësor ndaj vajrave të vjetër.

A duhet që një vaj klasik të ketë të njëjtën performancë si një lubrifikant i makinave moderne?

David Kaiser: Atëherë, si tani, lubrifikantët janë elementë të rëndësishëm në dizajnin e motorit. Lubrifikimi është vetëm një nga shumë detyrat. Vaji duhet të sigurojë lehtësim termik për motorin, ta vulosë atë, ta mbrojë atë nga konsumimi dhe korrozioni dhe të sigurojë performancën e motorit. Njësitë e mëparshme nuk mund të krahasohen me dizajnet dhe ngarkesat e njësive të sotme. Temperaturat dhe presionet e motorëve modernë të automobilave janë shumë më të larta se ato të motorëve të vjetër. Për më tepër, temat e reduktimit të emetimeve dhe ekonomisë së karburantit nuk luanin asnjë rol, ose luanin vetëm një rol minimal. Pikërisht për këtë arsye vajrat e personalizuara janë kaq të rëndësishme për të shmangur rrezikun e dëmtimit të motorit. Kjo vlente më parë dhe vlen edhe sot. Vaji i duhur është renditur në manualin e automjetit. Nëse nuk e keni më këtë informacion ose keni ndonjë dyshim, udhëzuesi i vajit do t'ju ndihmojë.

Tek udhëzuesi i vajit

Si shkon me vajrat e marsheve?

David Kaiser: Ashtu si vajrat moderne të motorit nuk kanë vend në makinat klasike, vajrat moderne të marsheve u përkasin vetëm automjeteve moderne. Zakonisht janë shumë të hollë për marshet e vjetra dhe përputhshmëria e materialit është në rrezik, gjë që mund të shkaktojë dëme. Kjo për shkak se metalet me ngjyra, të tilla si bronzi dhe metalet e bardha ose lidhjet, përdoreshin ende në shumë marshet e makinave klasike të vjetra, veçanërisht ato të ndërtuara para vitit 1950. Këto metale sulmohen nga aditivë që përmbahen në vajrat moderne të marsheve. Formulimet e vjetra të vajit lubrifikues, megjithatë, nuk përmbajnë aditivë të mjaftueshëm. Për këtë arsye, me vajrat tanë klasikë të marsheve në viskozitet SAE 90 dhe SAE 140, ne ofrojmë zgjidhje speciale që plotësojnë saktësisht kërkesat e makinave të vjetra klasike. Meqenëse makinat e vjetra klasike drejtohen pothuajse ekskluzivisht në verë, të dy llojet e vajrave të marsheve janë pak më të trashë dhe vajrat bazë janë përshtatur me moshën e automjeteve. Ndërsa vaji i marsheve SAE 140 Classic është i përshtatshëm për marshet manuale klasike të automjeteve dhe ngasje me bosht me ngarkesë të ulët, vaji SAE 90 mund të përdoret vetëm në marshe manuale. Paketat tona të aditivëve të personalizuara posaçërisht kombinojnë ekspertizën moderne me kërkesat specifike të makinave klasike. Meqe ra fjala: Ju gjithashtu mund të gjeni vajin e duhur të marsheve për automjetin tuaj duke përdorur udhëzuesin tonë të vajit.

Gama LIQUI MOLY Classic

Koleksioni Classic, i projektuar posaçërisht për motorët e automjeteve historike, përfshin tre vajra motorikë me bazë minerale në viskozitetet SAE 30, SAE 50 dhe SAE 20W-50 HD, si dhe Motorbike HD-Classic SAE 50 Street. Linja klasike e vajrave të motorit plotësohet nga lubrifikantët e marsheve SAE 90 dhe SAE 140.

Për të ruajtur vlerën afatgjatë, estetikën, besueshmërinë, karakteristikat e drejtimit dhe historinë e makinës suaj të vjetër klasike ose moderne, është e nevojshme mirëmbajtja e rregullt, përveç përdorimit të vajit të duhur. Qofshin aditivët apo produktet e kujdesit, do të gjeni të gjitha produktet përkatëse në gamën tonë të gjerë.

Kujdesi për makinat e vjetra klasike dhe moderne Gama e makinave klasike të vjetra