• 11/05/2020

"Ta vare på deg selv!"

Administrerende direktør i LIQUI MOLY, Ernst Prost, om å ta vare på egen helse

Kjære kolleger,

"Ta vare på deg selv!" I de siste ukene har vi både hørt, lest og sett denne oppfordringen igjen og igjen. Et godt ønske, selv om det i hver annen epost har erstattet "Med vennlig hilsen" eller andre avsluttende ord. Ta vare på deg selv – også når korona er over – det er en livsoppgave ... Helt ærlig!

3000 dør i trafikken hvert år bare i Tyskland. Det er et tall vi ikke kan leve med. Ta vare på deg selv – det er greit ... Jeg lurer på om denne frasen også kommer til å snike seg inn i reklame for mer eller mindre sunne og usunne produkter. Det er nemlig ikke like enkelt å ta vare på seg selv hvis man tilfører kroppen nikotin eller andre mindre helsefremmende substanser. Smaken av frihet og eventyr eller av den store, vide verden har ikke så mye tilfelles med kvalmende sneiper, noe vitenskapen for lengst har bevist at reduserer antall leveår for millioner av mennesker hvert eneste år.

Hvert år dør 950 000 mennesker i Tyskland: Ulykker, usunn livsstil, medfødte sykdommer, bakterier og virus. Hvilken død er naturlig og hvilken er det ikke? Hvilke dødsfall var uunngåelige og hvilke kunne man unngått? Det lurer farer overalt. Under hver stein og rundt hvert hjørne, i tobakkshylla eller på polet. "Ikke så få dødsfall skyldes livsstil" ... Jeg tror det var Voltaire som var inne på det. Og den tyske forfatteren Erich Kästner sa: "Det er farlig å leve. Man kan dø av det." Til tross for dette, er vi i Europa heldige. Vi lever i den tryggeste tiden i menneskehetens historie!!! Og det er jeg svært takknemlig for.

Så får vi håpe på at de ansvarlige – uten å nevne navn – har lært noe av den katastrofale krisehåndteringen i forbindelse med koronaviruset og er bedre forberedt når neste epidemi kommer, enten den kommer i vår, sommer, høst eller vinter. Og de bør begynne arbeidet nå, mens inntrykkene ennå ligger friskt i minnet og skattepengene er for hånden: Til å beskytte liv, styrke helsesystemet og til å øke lønnen til dem som beskytter livene våre når det trengs som mest.

Så ta vare på deg selv! Gjør det du må for å beskytte og ta vare på deg selv og alle rundt deg! Vi har selv mulighet til å påvirke helsen vår positivt – og det må vi gjøre enten vi trues av korona eller ikke!

Vennlig hilsen :-)

Ernst Prost