• 18.09.2019

“Additieven zijn chemische hulpmiddelen”

David Kaiser, hoofd ontwikkeling van LIQUI MOLY over de technische en financiële mogelijkheden van additieven.

“Additieven zijn chemische hulpmiddelen die veel problemen sneller, makkelijker en op een goedkopere manier oplossen dan met mechanische testen mogelijk is”, zegt David Kaiser, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij de olie- en additievenspecialist LIQUI MOLY. “Ze mogen echt niet ontbreken in de werkplaats van de professional.”

Een voorbeeld: bij een voertuig draait de motor niet meer soepel. Bij het zoeken naar het probleem blijkt dat de luchtinlaat de oorzaak is. De inlaat is vanwege de uitlaatgasrecirculatie zo vuil dat de luchtstroom in de motor wordt verstoord. Normaal gesproken zou het aanzuigsysteem dan moeten worden gedemonteerd en met de hand worden gereinigd, wat erg tijdrovend is. Met LIQUI MOLY kan dit probleem veel makkelijker en sneller worden verholpen: de smoorkleppenreiniger voor benzinemotoren of de aanzuigsysteemreiniger voor dieselmotoren worden direct in het aanzuigsysteem gespoten terwijl de motor draait. De werkzame reinigingsstoffen maken zelfs hardnekkig vuil los. Het aanzuigsysteem is in een oogwenk schoon en de motor draait weer soepel.

Een ander voorbeeld: een oudere dieselauto heeft problemen met een te hoge uitstoot. De oorzaak is vaak afzettingen op de injectoren, waardoor de brandstof in de verbrandingskamer niet meer fijn wordt verneveld. Daardoor vindt er geen schone verbranding plaats en ontstaan steeds meer afzettingen. Diesel roet-stop maakt deze afzettingen los en verbeterd verder de verbranding. Een resultaat daarvan is een aanzienlijk betere uitstoot.

Een laatste voorbeeld: Olie verversen bij een voertuig met een hoge kilometerstand. In het oliecircuit zijn na verloop van tijd veel afzettingen ontstaan. Deze omstandigheid wordt in de garage vaak genegeerd of de oplossing wordt gezocht in meerdere veel kortere olieverversingsintervallen. Motorolie bevat onder andere werkzame reinigingsstoffen, maar niet in een hoge dosis. Een dergelijke reiniging duurt uiteindelijk vele honderden kilometers. Dit gaat sneller en efficiënter met Motorspoeling van LIQUI MOLY. Dat is een zeer effectief reinigingsadditief voor het oliecircuit. Het additief wordt direct vóór het verversen van de olie in de olie gegoten en de motor loopt nog zo'n tien minuten stationair. Gedurende deze tijd maken de werkzame stoffen het vuil los en laten het zweven. Het vuil wordt dan samen met de oude olie afgetapt. De nieuwe olie komt in een schone motor die weer op vol vermogen loopt.

Aan de hand van deze drie voorbeelden wordt duidelijk op welke manier additieven technische oplossingen voor alledaagse problemen in de garage kunnen bieden. Het gebruik van additieven kost niet veel tijd en kan daarom goed in processen worden geïntegreerd. En omdat de additieven weinig geld kosten, hebben garages aantrekkelijke marges in het vooruitzicht – zowel bij het gebruik van additieven als de verkoop van additieven aan klanten.