• 19/01/2022

LIQUI MOLY met kwantumsprong en exorbitante groei

Olie- en additievenproducent verhoogt omzet met 20 procent tot 733 miljoen euro - plus in Nederland en België zelfs 153 procent

Ze doen het weer: LIQUI MOLY bereikt een all-time high. De Duitse olie- en additievenfabrikant verhoogde zijn omzet naar 733 miljoen euro, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2020. In Nederland en België bedroeg de stijging zelfs 153 procent. “Dit is aanzienlijk meer dan we gezien het moeilijke jaar hadden verwacht”, zegt algemeen directeur Ernst Prost. “Het laat zien wat er mogelijk is, ondanks deze ongunstige omstandigheden.”

Pandemie, tekort aan grondstoffen, gespannen toeleveringsketens - 2021 was doorspekt met hindernissen. “Niet alleen voor ons, maar voor de hele industrie”, zegt Ernst Prost. “Onder dergelijke omstandigheden wordt dan duidelijk wie niet alleen een mooi-weer-kapitein is, maar ook zijn schip veilig door een storm kan loodsen.”

In het geval van LIQUI MOLY heeft dit goed uitgepakt: van februari tot november werd elke maand een nieuw verkooprecord gevestigd. “De laatste keer dat we zo'n reeks hadden, was tien jaar geleden - en toen waren er geen wereldwijde economische omwentelingen,” zegt Ernst Prost. Het succes verklaart hij ook met de betrouwbaarheid van de onderneming. “Menig concurrent had gecapituleerd voor de problemen en kon niet langer goederen leveren aan zijn klanten. Deze klanten kwamen vervolgens naar ons toe omdat wij gewoon niet opgaven en ondanks alle moeilijkheden in staat bleven te leveren.”

Niet alleen dat – LIQUI MOLY breidde zijn activiteiten uit. In Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld zijn de geherstructureerde activiteiten met tankstations bijzonder sterk gegroeid. In totaal steeg de verkoop in deze twee landen met 12%. In Oostenrijk heeft de onderneming in januari 2022 een dochteronderneming opgericht om haar positie op de markt verder uit te breiden. Bij de uitvoer was de stijging traditioneel nog groter, namelijk 28%. De landen waar LIQUI MOLY zelf de markt bedient via haar eigen dochterondernemingen, hebben op hun beurt een bijzondere bijdrage geleverd aan de groei. Ernst Prost: “Met een eigen team en een duidelijke strategie is ongelooflijk veel mogelijk.” De omzet op de belangrijkste exportmarkt, de VS, steeg met 50 procent en in Italië verdubbelde hij zelfs.

De onderneming noteerde echter ook een sterke groei in landen zonder dochteronderneming. Zo steeg de verkoop in Nederland en België met 153 procent, waar veel werkplaatsen en automobilisten hebben gekozen voor in Duitsland geproduceerde oliën en additieven. Hoewel LIQUI MOLY er geen dochteronderneming heeft, beschikt zij er wel over eigen werknemers die de klanten ter plaatse verzorgen.

“Er ligt overal nog veel potentieel op ons te wachten. Daarom zijn internationalisering en diversificatie zo enorm belangrijk voor ons. Als wij hier op een bepaald moment minder olie verkopen, zullen wij elders meer verkopen en hier net datgene wat nodig is”, zegt Ernst Prost. “Tien jaar geleden bedroeg onze omzet 343 miljoen euro. Toen we het over een miljard euro omzet als doelstelling hadden, werden we uitgelachen”, herinnert Ernst Prost zich. “Nu is het miljard binnen handbereik.”

Naast de omzet groeide ook het aantal werknemers - tot 1008, dat zijn er 19 meer dan in het voorgaande jaar. “Als productiebedrijf nieuwe banen scheppen in de crisis, dat lijkt me nog beter dan een omzetstijging”, benadrukt Ernst Prost.